KTM 690 SMC R 2020 - Mulders Motoren

KTM 690 SMC R 2020

KTM 690 SMC R 2020

 De KTM 690 SMC R is een pure supermotard. In zekere zin is het daarmee ook een pure afstammeling van de KTM 620 Duke, waarmee KTM begin jaren 90 de eerste schreden op het gebied van de straatmotoren zette. De Duke is meer uitgegroeid naar een straat georiënteerde naked bike, de SMC R is een echte Supermotard. Dat zie je duidelijk aan het rijwielgedeelte, dat meer overeenkomsten heeft met de 690 Enduro: hij heeft een ander vakwerkframe dan de Duke en een achtersubframe, dat in feite een zelfdragende kunststof 13,5 liter tank is. De swingarm is van aluminium vervaardigd. Ook het zadel is lang en smal, zodat je naar keuze voorop kunt zitten voor ultieme wendbaarheid of achterop voor maximale tractie.

 Technische details

Het kloppende hart van de 690 SMC R is een krachtige, vloeistofgekoelde eencilindermotor met een cilinderinhoud van 690cc. Het blok heeft een vierklepskop, met dubbele ontsteking en een enkele bovenliggende nokkenas. Het is een echte dikke stamper, die dankzij een korte boring/slagverhouding van 105/80 mm een – voor een eenpitter – behoorlijk hoog toerental aan kan. Het maximum vermogen ligt dan ook op maar liefst 73 pk bij 8.000 tpm, terwijl het maximum koppel van 74 Nm al bij 6.500 tpm vrijkomt. Het blok is verder uitgerust met een hydraulisch bediende slipperkoppeling voor optimale controle tijdens het terugschakelen. Verder vertoont het blok voor een eenpitter weinig trillingen, dankzij de toepassing van twee primaire balansassen.

 

Design 

De 690 SMC-R is uitgerust met een enkele 320 mm remschijf met radiaal bevestigde Brembo vierzuigerremtang en een hellingshoekafhankelijk ABS, dat voor stuntwerk ook kan worden uitgeschakeld en dat tevens een supermoto modus heeft. De SMC-R heeft ook spaakwielen met wegbanden en hoogwaardige WP-vering met een 48 mm Upside-down voorvork. De veerwegen zijn met 215mm voor en 240 mm achter duidelijk afgestemd op het ruige gebruik van een supermotard, waarmee immers ook off-road wordt gereden.

Foto's

Video's

 
 

Bekijk ook